Sweet Moments – słodkie serce Mokotowa

Na cukierniczej mapie Mokotowa pojawiło się nowe miejsce: Sweet Moments. Jego nazwa obiecuje słodkie chwile i nie zawiodą się ci, którzy zajrzą tu w poszukiwaniu deserowych przyjemności.

fot. Materiały Prasowe

fot. Materiały Prasowe

Specjalnością cukierni są przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników ciasta, ciasteczka i torty, a także rzemieślnicze lody Ice Moments, nawiązujące do tradycji włoskich gelato, które w Sweet Moments serwuje się przez okrągły rok.

Droga do powstania Sweet Moments wiodła przez pół Europy. Jak mówi Emilia Dąbkowska, pomysłodawczyni i właścicielka cukierni, myśl o stworzeniu miejsca oferującego rzemieślnicze słodkości przygotowywane na bazie naturalnych produktów zrodziła się przed laty na Półwyspie Apenińskim, dojrzewała gdzieś między jednym a drugim cappuccino, by wreszcie zaowocować otwarciem cukierni na warszawskim Mokotowie.

fot. Materiały Prasowe

fot. Materiały Prasowe

– Cukierniczego bakcyla złapałam podczas studiów we Włoszech. Zafascynowana tradycyjnym cukiernictwem i lodziarstwem zgłębiałam ich tajniki, obserwując tamtejszych mistrzów w codziennej pracy, gromadząc wiedzę, umiejętności, receptury – opowiada Dąbkowska. – Cieszę się, że udało mi się przenieść smaki i sekrety słodkiego rzemiosła do mojego rodzinnego miasta. Sweet Moments jest spełnieniem moich marzeń o cukierni w samym sercu Mokotowa – dodaje. Kameralnie, naturalnie, mokotowsko Sweet Moments to idealne miejsce na słodki przystanek w biegu. Wysokie, jasne wnętrze, w którym dominuje biel przełamana amarantowymi akcentami, ma dwa poziomy. Wchodzących wita uśmiechnięta obsługa, która z łatwością porusza się w gąszczu receptur i ingrediencji używanych do wypieków. Zapytana, wyrecytuje skład, a niezdecydowanym pomoże wybrnąć z cukierniczych rozterek, które pojawiają się na widok witryny wypełnionej słodkościami. Parter lokalu to zaledwie kilka kameralnych stolików, chętnie zajmowanych przez klientów wpadających tu na krótką chwilę. Szukający miejsca na dłuższą kawiarnianą sesję znajdą je na antresoli. Z wygodnego siedziska pod oknem z kawą w dłoni można obserwować tętniącą życiem ulicę Puławską. Można też zaszyć się przy jednym z niewielkich stolików i niespiesznie delektować się zamówionymi pysznościami. Chwila dla siebie czy mała uczta? W świecie słodkości, które oferuje Sweet Moments, można zanurzyć się na parę minut, kilka kwadransów albo… całe popołudnie.

fot. Materiały Prasowe

fot. Materiały Prasowe

Niezależnie od planów, myśli o diecie najlepiej zostawić w cieniu amarantowej markizy, tuż przed wejściem do cukierni. Wewnątrz na wielbicieli ciast, ciasteczek i tortów czeka wybór pysznych deserów: od tych „na jeden kęs”, jak kruche tartoletki na maślanym spodzie, czekoladowe mini-torciki z najlepszej belgijskiej czekolady z dodatkami likierów, świeżych owoców, pistacji z Bronte i włoskich orzechów z Piemontu, przez tradycyjne domowe serniki z puszystego sera z Mazowsza, ciężkie od nadzienia makowce, ciasta z kruszonką i pączki z różą, po wykwintne torty na klasycznym puszystym cieście, wykończone musem. Do tego oczywiście królowa deserów – Pavlova w kilku wersjach oraz kilka cukierniczych niespodzianek wymyślonych przez Maestro Confettiere specjalnie dla gości Sweet Moments.

fot. Materiały Prasowe

fot. Materiały Prasowe

Kluczem do znakomitego smaku słodkości spod szyldu Sweet Moments są pieczołowicie dobrane, najwyższej jakości składniki pochodzące od lokalnych dostawców, sezonowe dodatki i świeże podejście do tradycyjnych receptur. – Jestem zwolenniczką rzemieślniczego cukiernictwa, w którym obok najlepszych jakościowo produktów liczy się czas i pasja. Czas, bo prawdziwe słodycze powstają bez ulepszczaczy, sztucznych dodatków i pośpiechu. A pasja, bo nie można tworzyć słodkości nie kochając ich – mówi Dąbkowska. W cukierni oprócz wyboru ciast i ciasteczek przygotowywanych na bazie mąki pszennej można dostać desery bezglutenowe, wypiekane z mąki kasztanowej lub migdałowej. W ofercie znajdują się również słodycze wegańskie. Przyjemności chodzą parami Ciasto i kawa to para idealna. Dlatego w Sweet Moments nie mogło zabraknąć esencjonalnej „małej czarnej”. – Mokarabię pierwszy raz piłam we Włoszech. Zauroczenie jej smakiem i aromatem zabrałam ze sobą do Polski. Teraz dzielę się nim z gośćmi Sweet Moments. Filiżanka świeżo mielonej kawy prosto z naszego włoskiego ekspresu i dzień od razu wygląda inaczej – zapewnia z uśmiechem Dąbkowska.

fot. Materiały Prasowe

fot. Materiały Prasowe

Usatysfakcjonowani powinni się także poczuć wielbiciele dobrej herbaty. W cukierni znajdą bowiem bogaty wybór herbat Sirocco. Marka słynie z ekologicznego podejścia i dbałości o jakość swoich produktów. W każdym opakowaniu kryje się mieszanka gatunkowej organicznej herbaty i aromatycznych dodatków. Na jesienne chłody jak znalazł! Dodatkowo na wszystkich, którzy zamówią filiżankę ulubionego napoju czeka niespodzianka – ciastko dnia gratis. Lody, per favore! Pyszne, intensywne, prawdziwe – kto raz jadł włoskie gelato, nie zapomni ich smaku. W Sweet Moments można skosztować lodów przygotowywanych dokładnie tak, jak w tradycyjnych gelateriach: na bazie świeżej śmietany, w kilku ponadczasowych smakach i kilkudziesięciu smakach sezonowych, które zmieniają się codziennie. I tak przez okrągły rok! Dobra wiadomość dla uzależnionych od słodyczy: wszystkie słodkości z oferty cukierni – od klasycznych ciasteczek, po królewską bezę i torty – można zabrać na wynos.

Lokal przygotowuje również słodkie pyszności na specjalne zamówienie.

*** Sweet Moments ul. Puławska 118 02-707 Warszawa

tel.: 730 576 234

[email protected]

www.cukierniasweetmoments.pl

www.facebook.com/CukierniaSweetMoments

Cukiernia czynna: poniedziałek – piątek 8:00 – 20:00 sobota – niedziela 11:00 – 20:00


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c