Uwaga! Jaja z salmonellą! Sanepid wycofuje je z obiegu
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurników.
Producent – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak.
Terminy przydatności do spożycia klasa wagowa L:
- do 22.12.2019 r.
- do 23.12.2019 r.
- do 24.12.2019 r.
- do 25.12.2019 r.
- do 31.12.2019 r.
- do 1.01.2020 r.
- do 2.01.2020 r.
- do 3.01.2020 r.
- do 4.01.2020 r.
- do 5.01.2020 r.
- do 6.01.2020 r.
- do 7.01.2020 r.
- do 8.01.2020 r.
- do 9.01.2020 r.
- do 10.01.2020 r.
Terminy przydatności do spożycia klasa wagowa M:
- do 21.12.2019 r.
- do 30.12.2019 r.
- do 31.12.2019 r.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję nakazującą wycofanie jaj wyprodukowanych na ww. fermie, pochodzących z kurnika K1, K2, K3, oznakowanych numerem 1-PL-30211340 i z terminem przydatności do spożycia 10 stycznia 2020 włącznie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.