Uwaga na tego grzyba! Mimo, że ma „rurki” jest trujący!
Na forach i grupach dyskusyjnych grzybiarzy coraz częściej pojawia się pytanie o nietypowego, pomarańczowoczerwonego borowika. Uwaga! Jest to grzyb trujący!
- Fot. zaca at Mushroom Observer, a source for mycological images, CC BY-SA 3.0.
- Fot. Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 4.0.
Modroborowik ponury znany jest pod wieloma nazwami. Świniak, grzyb ponury, grzyb świniak, podciecz, potecz, śniak, siniak, świniak wilczy, krasik, pociec, podciak, grzyb diabelski, grzyb czarci. W tym roku Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego zarekomendowała używanie nazwy modroborowik ponury, zgodnie z tym, co podał botanik Franciszek Błoński w 1890 r.
Modroborowik nie jest popularny, ale należy pamiętać, że jest grzybem trującym i niepolecanym dla początkujących grzybiarzy. Spożyty na surowo jest śmiertelnie groźny, po obróbce cieplnej może być jadalny lub powodować objawy zatrucia pokarmowego. Z tego też powodu polecany jest tylko dla osób, które wiedzą, jak go przyrządzać. Pamiętajmy, by na grzybobraniu zbierać tylko grzyby co do których jesteśmy w 100 procentach pewni.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.