Uwaga! Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj!

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.

Fot. GIS

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328

Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o przypadku stwierdzenia obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj podjął niezbędne działania związane z wycofaniem danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Zespół HACCP firmy dokonał kontroli wewnętrznej zakładu. Zapisy produkcyjne oraz rejestry mycia i dezynfekcji zakładu nie wykazały nieprawidłowości. Badania powierzchni maszyn produkcyjnych i pomieszczeń magazynowych wykonane przez podmiot nie wykazały obecności pałeczek Salmonella.

W trakcie kontroli urzędowej w zakładzie „INVEST MIECHEL” Mariola Michelis, Marek Michelis Sp. J. ustalono odbiorców kwestionowanej partii jaj i potwierdzono, że firma podjęła działania związane z wycofaniem tej partii z obrotu. Zweryfikowano także dokumentację zakładową związaną z tą partią.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są przez firmę o kontakt z Zakładem pakowania (tel. 606 990 211). Wszystkim Klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c