W Warszawie powstał pierwszy sklep sprzedający mięso halal dla muzułmanów

Harbi Meat wprowadza do Polski produkty halal. To mięso z uboju rytualnego, które spożywają muzułmanie. Powstanie też pierwszy w Warszawie sklep.

Fot. Facebook / Harbi Fresh Meat

W Warszawie budowane są meczety, powoli rośnie też liczba muzułmanów oraz turystów z krajów muzułmańskich. Jest to więc pewna grupa konsumentów do których skierować można nowe produkty, których na rynku polskim nie ma.

Według serwisu PortalSpozywczy.pl klientami mają być jednak nie tylko muzułmanie, ale także i Polacy, którzy szukają nieco odmiennych smaków kuchni bliskowschodniej.

Czym różni się mięso halal od tego, które kupujemy w sklepach? Przede wszystkim różni się sposobem uboju, który musi spełniać określone warunki. Są to m.in.:

  • zwierzę powinno być zwrócone w kierunku modlitwy muzułmańskiej, czyli miasta Mekka;
  • podczas uboju należy wypowiedzieć formułę „Bismillah”, czyli „w imię Allaha”;
  • uboju musi dokonywać muzułmanin;
  • zwierzę należy uśmiercić zadając cios w tętnicę szyjną, aby jak najszybciej doprowadzić do jego wykrwawienia. To dlatego, że krew uważana jest za nieczystą.
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl