Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie ostrzega przed zatruciem muchomorem sromotnikowym

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie przypomina, że jednym z najczęstszych zatruć grzybami w sezonie grzybowym jest zatrucie muchomorem zielonawym, znanym pod nazwą muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides).

Fot. WSSE Warszawa

Fot. WSSE Warszawa

Jego spożycie w ilości zaledwie 50 g może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. Zawiera śmiertelnie działającą amanitynę, której nie można zniszczyć podczas obróbki termicznej (gotowania, smażenia, marynowania, suszenia, itp.).

Po spożyciu objawy zatrucia nie występują od razu, mogą pojawić się dopiero po wielu godzinach, jednak już w okresie bezobjawowym dochodzi do uszkodzenia wątroby. W zatruciu muchomorem zielonawym charakterystycznym objawem zatrucia jest najczęściej uporczywa i nieustępująca biegunka, doprowadzająca do szybkiej utraty płynów i elektrolitów. Inne objawy to kolkowate bóle brzucha, wymioty.

Muchomor zielonawy ma oliwkowozielony, żółtozielony kapelusz o średnicy 5-15 cm z gęstymi, białymi, nieprzyrośniętymi do trzonu blaszkami. Trzon jest wysmukły, u podstawy bulwiasto rozszerzony z odstającą pochwą, lekko zabarwiony zielonawo z zygzakowatym wzorkiem. Na trzonie pod kapeluszem znajduje się przyrośnięty biały pierścień, niekiedy zwisający na brzegu kapelusza. Muchomor charakteryzuje się białym miąższem o lekko orzechowym smaku, bez wyróżniającego się zapachu. Zapach muchomora suszonego jest nieprzyjemny, przypomina stary, zepsuty ser. Występuje od lipca do października w lasach liściastych i mieszanych.

Grzyb ten jest mylony przez niedoświadczonych zbieraczy z popularnymi i chętnie zbieranymi: gołąbkiem zielonawym, gąską zielonką, a nawet czubajką kanią. Najmniejsza  wątpliwość  co  do  rodzaju  i  gatunku  grzyba  powinna  być wystarczającym sygnałem, aby zrezygnować z włożenia go do koszyka. Nie wskazane jest przeprowadzanie próby smakowej tego grzyba.

W przypadku podejrzenia spożycia muchomora zielonawego należy jak najszybciej sprowokować wymioty, aby usunąć resztki grzyba z układu pokarmowego. Zawartość żołądka będzie stanowiła także materiał do badań w szpitalu, dlatego należy ją zachować.

Pamiętajmy, że spożycie muchomora zielonawego to najczęstsza przyczyna śmiertelnych zatruć grzybowych w Polsce. Inne, śmiertelnie trujące grzyby to np.: muchomor jadowity (Amanita virosa) i wiosenny (Amanita verna), które mogą być pomylone z pieczarką.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]