Wykryto śmiertelnie groźną bakterię w parówkach z szynki! Cała partia produktu wycofana ze sprzedaży!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat ostrzegający o partii parówek z szynki, które mogą zawierać śmiertelnie groźną bakterię: Listeria monocytogenes.
GIS informuje, że Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
Wycofany produkt to Parówki z Szynki Simply food 200g, wyprodukowane w Zakładach Mięsnych UNIMIĘS Spółka akcyjna. Podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie na rynek do Madej Wróbel Sp. z. o. o.
NUMER PARTII: 180524001, nr operatora 28
„Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia” – informuje GIS.
Listeria monocytogenes jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność (20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią), na przykład w Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie. Powoduje więcej zgonów niż salmonella czy jad kiełbasiany.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.