Czy zupa kiśnie podczas burzy? Wyjaśnijmy to raz na zawsze!

Wśród wielu kulinarnych przesądów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, szczególnie wyróżnia się ten dotyczący wpływu burzy na smak zupy. Mówi się, że podczas grzmotów i błyskawic, zupa ma tendencję do kwaśnienia. Ale czy to tylko ludowa mądrość, czy może kryje się za tym jakieś naukowe uzasadnienie?

Fot. Pixabay

Wielu z nas przynajmniej raz w życiu słyszało przestrogę, by podczas burzy nie gotować zupy, bo skwaśnieje. Niektórzy twierdzą, że to efekt zmian ciśnienia atmosferycznego, inni winą obarczają elektryczność w powietrzu. Ale czy te tłumaczenia mają jakiekolwiek podstawy naukowe?

Zdaniem ekspertów, związek między burzą a smakiem zupy to nic innego jak kulinarna legenda. Nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że burza może bezpośrednio wpłynąć na proces kwaśnienia zupy. Kwaśnienie jest rezultatem działalności bakterii kwasu mlekowego, które rozwijają się w sprzyjających warunkach, niezależnie od pogody za oknem.

Skąd więc wziął się ten przesąd? Jedna z teorii mówi, że podczas burzy, ze względu na zmiany ciśnienia, gotowanie może trwać nieco dłużej. To z kolei stwarza lepsze warunki do rozwoju bakterii i faktycznie może prowadzić do lekkiego kwaśnienia potrawy. Jednak jest to efekt pośredni i nie ma bezpośredniego związku z samą burzą.

Jak uniknąć kwaśnienia zupy?

Niezależnie od pogody, kluczem do uniknięcia kwaśnienia zupy jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny i prawidłowego przechowywania produktów. Ważne jest, by warzywa i mięso były świeże oraz by zupę gotować na wolnym ogniu, ale bez zbędnego przedłużania procesu. Po ugotowaniu, potrawę najlepiej jak najszybciej schłodzić i przechowywać w lodówce.

Jeśli zupa skwaśnieje, to nie z powodu burzy, a raczej przez nieodpowiednie warunki przygotowania lub przechowywania. Wysoka temperatura, wilgotność i czas to czynniki, które sprzyjają rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, odpowiedzialnych za kwaśnienie.

Następnym razem, gdy usłyszycie, że podczas burzy lepiej nie gotować zupy, śmiało możecie zająć się przyrządzaniem swojego ulubionego rosołu czy pomidorowej. Gwarantujemy, że grom z jasnego nieba nie zburzy smaku Waszego kulinarnego dzieła. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl