Przepis na pyszny domowy chlebek!
Nasz post o bułeczkach (LINK: https://warszawawpigulce.pl/zrobilismy-buleczki-szybki-i-prosty-przepis-sa-pyszne/) spotkał się z ogromnym odzewem.
Chleb razowy:
mąka żytnia razowa 2000 – 200g
mąka żytnia sitkowa 1400 – 150g
mąka żytnia chlebowa 720 – 40g
zakwas świeży aktywny – 75g
sól 8g
woda 400ml
Mąkę, sól i wodę wymieszać w misce i zostawić na 1h, prykryć folią by nie wysychało (hydracja mąki).
Po tym czasie dodać zakwas i przekładać ciasto aż się dokładnie połączy.
Zostawić pod przykryciem do wyrastania.
Co 2h przekładać ciasto przez 6-8h,
Jeżeli ciasto ładnie wyrosło, podzielić je do 2 keksówek.
Pozostawić do wyrośnięcia (2h)
piec 15 minut w 220°, 45 minut w 180-200° po wyjęciu lekko zwilżyć wodą i odstawić do ostudzenia.
Opcjonalnie – można do ciasta dodać ziarna (dynia, słonecznik, siemię lniane, migdały, sezam itp.), suszone owoce (np. żurawina), prażoną cebulkę i posypać np. kminem, kminem czy sezamem
Smacznego!

Z zawodu językoznawca i tłumacz języka angielskiego. W redakcji od samego początku.