Przepis na pyszny domowy chlebek!

Nasz post o bułeczkach (LINK: https://warszawawpigulce.pl/zrobilismy-buleczki-szybki-i-prosty-przepis-sa-pyszne/) spotkał się z ogromnym odzewem.

Fot. Warszawa w Pigułce

Chleb razowy:

mąka żytnia razowa 2000 – 200g

mąka żytnia sitkowa 1400 – 150g

mąka żytnia chlebowa 720 – 40g

zakwas świeży aktywny – 75g

sól 8g

woda 400ml

Mąkę, sól i wodę wymieszać w misce i zostawić na 1h, prykryć folią by nie wysychało (hydracja mąki).

Po tym czasie dodać zakwas i przekładać ciasto aż się dokładnie połączy.

Zostawić pod przykryciem do wyrastania.

Co 2h przekładać ciasto przez 6-8h,

Jeżeli ciasto ładnie wyrosło, podzielić je do 2 keksówek.

Pozostawić do wyrośnięcia (2h)

piec 15 minut w 220°, 45 minut w 180-200° po wyjęciu lekko zwilżyć wodą i odstawić do ostudzenia.

Opcjonalnie – można do ciasta dodać ziarna (dynia, słonecznik, siemię lniane, migdały, sezam itp.), suszone owoce (np. żurawina), prażoną cebulkę i posypać np. kminem, kminem czy sezamem

Smacznego!

Fot. Warszawa w Pigułce

 

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl