Uwaga! Salmonella w popularnej przyprawie! GIS ostrzega
Uwaga! Wycofanie niektórych partii bazylii suszonej ze względu na wykrycie bakterii Salmonella.
Zagrożenie:
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych
i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Bazylia otarta
Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka
Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021
Z zawodu językoznawca i tłumacz języka angielskiego. W redakcji od samego początku.