Warszawski browar produkuje… piwo z kwasem z waginy

Brzmi jak żart, ale żartem nie jest. Warszawski browar The Order Of Yoni stał się sławny i piszą o nim nawet w USA. Wszystko dlatego, że piwo wytwarza się… z kwasu z waginy.

Fot. The Order Of Joni

Pierwszy raz o pomysłodawcy piwa zrobiło się głośno w 2012 roku. Wtedy nikt nie wierzył, że projekt rzeczywiście zostanie ukończony, a trunek uda się wyprodukować.

Minęło sześć lat i nagle w mediach pojawiły się pierwsze komunikaty, że piwo trafia do produkcji.

Na stronie firmy możemy przeczytać, że „dawczyniami” bakterii kwasu mlekowego z którego stworzono piwo są dwie modelki: Paulina i Monika.

Opisana jest też metoda jakiej użyto przy produkcji piwa. Otóż z pochwy pobiera się wymaz, a następnie izoluje bakterie i namnaża je, by przygotować odpowiednią ilość do produkcji.

„Najważniejszą częścią projektu jest zapewnienie bezpieczeństwa produktu. Procedury izolacji i przygotowania zapobiegają przetrwaniu innych bakterii i wirusów, zapewniając czysty i zdrowy produkt końcowy. Ponadto badamy końcowy produkt na obecność innych wirusów i bakterii, wyniki zostaną opublikowane na naszej stronie internetowej” – opisuje producent.

Mimo, że browar mieści się w Warszawie, pierwszymi klientami, którzy spróbowali produktu są mieszkańcy Katowic.

Copyright © 2016-2018 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.